Nieuwsbrief

E-mailadres van de abonnee.
Schrijf in voor de nieuwsbrief

Van 6 november tot 11 december is er een duo-expositie.

Image
Werk van David en Niels

EXPOSITIE-NIEUWS

In de hal van ’t Brederode Huys hangen de verfijnde werken van David Llamas. Hij beschouwt zichzelf als een autodidact. Als opgeleid psycholoog heeft zowel het uiterlijk als het gedrag hem altijd gefascineerd. Hij probeert in zijn portretten het karakter en het unieke van de geportretteerde in een krachtig beeld te vangen. Dit doet hij in een directe no-nonsense stijl.

In de Poorterszaal hangen schilderijen van Niels van Manen. Een halve eeuw geleden voorzag hij als graficus en illustrator in zijn levensonderhoud. Zo kwam zijn werk in tienduizenden huizen terecht. Met beelden en grafiek heeft hij destijds in Rotterdam zowel solo als met groepen geëxposeerd. Daarna heeft hij enige jaren in het buitenland gewerkt (Berlijn, India). Hij is blijven tekenen en etsen. Vervolgens is Van Manen in de wetenschap terecht gekomen en heeft hij zijn beroepsleven als rechter afgesloten. Na zijn pensionering heeft hij zijn oude liefde weer opgevat, dit keer niet in zwart-wit maar in kleur: schilderen. Ooit volgde hij in Oss schilderlessen en sinds 2016 bij Santpoorts Belang: eerst bij Natasja Rietdijk en nu bij Gerard Schoemaker. Hij omschrijft zijn verzameling als  Mijn kleine Rijksmuseum. Hij is gefascineerd door de werken die daar en in andere musea hangen en dus niet meer te koop zijn, zoals die van Vermeer, Breitner en Weissenbruch. Kleine werken die met dat formaat niet andere schilderijen wegdrukken.

Van Manen licht toe: “Het gaat mij om de sfeer die een schilderij oproept. Die vind ik belangrijker dan de fotografische weergave. Niet kopiëren maar ‘naar’ het werk van deze meesters een overtuigend beeld maken. Niet alles hoeft begrijpelijk of zichtbaar te zijn. De kijker moet zelf ook ruimte krijgen. Ik en de kijker moeten gelukkig worden van mijn werkjes. De laatste tijd schilder ik panoramische constructies. Op de expositie zullen er een stuk of tien te zien zijn. Die zijn ook het resultaat van mijn gedachten over perspectief, die teruggaan tot de tijd van reizen in Noord-Afrika en waarnemingen in New York. Ik schilder nu geen herkenbare voorwerpen of vergezichten maar vrolijke constructies. Die moeten aan één voorwaarde voldoen: het stelt niets voor. Het kan dus niet lijken op wat ik eerder maakte, want dan zou het wel iets voorstellen.
Bezichtigingstijd duo-expositie: dinsdagmiddag 13.30-16.00 uur en op afspraak tel.nr.06-21597751.