Per categorie:
  Per soort:

Bijzondere entertainers in een harde wereld

KEC algemeen


Shakespeare, Wagner, Sjostakovitsj en Kubrick
De echte Shakespeare
: In 2007 maakte de zeer bekende Shakespearevertolker Derek Jacobi zijn overtuiging bekend dat de 17e Earl of Oxford de echte auteur is van de gedichten en toneelstukken die gepubliceerd zijn onder de naam van William Shakespeare uit Stratford-on-Avon. Felle discussies rond het auteurschap woedden al anderhalve eeuw. Twintig jaar na de dood van Lord Oxford hebben zijn dochters de toneelstukken uitgegeven onder een valse naam om familieschandalen te vermijden. In de toneelstukken zijn er hilarische en rancuneuze karikaturen van koningin Elizabeths hovelingen te vinden.
De mystiek van Wagner: Richard Wagner is een zeer omstreden figuur, velen verafgoden hem maar evenzo velen verfoeien zijn kunst en vaak nog meer zijn opvattingen. Naast zijn werk als musicus heeft hij veel geschreven over nationalistische zaken. Voor de geschiedenis van de opera is Wagner van onschatbaar belang geweest; hij was een echte vernieuwer. Met steun van de Beierse koning Ludwig II liet hij tussen 1872 en 1876 in Bayreuth een operatheater bouwen.
Dmitri Sjostakovitsj, componist onder Stalins schrikbewind: Sjostakovitsj werd in het Westen gezien als een trouw communist en zijn muziek werd in dit licht geïnterpreteerd. Kort na het overlijden van Sjotakovitsj publiceerde Solomon Volkov het boek 'Herinneringen' waarin duidelijk werd dat de componist fel tegen Stalins regime was en voortdurend in grote angst had geleefd. Zo'n tien jaar werd gedacht dat Volkov veel had verzonnen, maar nu blijkt steeds meer dat hij gelijk had. Met scènes uit opera's en muziekclips uit symfonieën wordt de controverse rond Volkov en Sjostakovitsj geïllustreerd.
Stanley Kubrick en zijn films: Kubrick staat bekend als de meest vernieuwende en invloedrijke filmregisseur aller tijden. Tegelijkertijd heeft hij ook de reputatie van een bijzonder excentrieke cineast. Technisch gezien worden de films van Kubrick stuk voor stuk wonderbaarlijk genoemd: de fotografie, de vaak langzame, statige camerabewegingen en ongewone standpunten. Voorbeelden van speelfilms die Kubrick in een periode van bijna 45 jaar maakte zijn: Dr. Strangelove, Lolita, A Space Odyssey, A Clockwork Orange en The Shining.
In alle lezingen worden de entertainers rijkelijk onderbouwd met clips van toneel, muziek en films, met geluid.

tijd: vrijdag 10:00-12:00 uur
startdatum:19 februari 2021 - 4 lessen
plaats:De Praeter
docent: M. (Malcolm) McEwan
prijs: € 30,00
code: KEC008  
Toevoegen aan mijn inschrijfformulier
  
Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: